Bristningar hudkräm – Våra bästa krämer mot hudbristningar 2024

Ulne Hudvård has 4.85 out of 5 stars 105 Reviews on ProvenExpert.com

Kräm mot bristningar - Bristningar är inget ovanligt bland såväl kvinnor som män. Faktum är att hela 55 procent av alla människor har bristningar eller får dem någon gång under livet! De vanligaste ställena på kroppen där de uppstår är mage, bröst, rumpa och lår. Många gånger kommer de någon gång under puberteten, när kroppen är fylld av tillväxthormoner och man växer både på längden och bredden i en rasande fart. Ett annat tillfälle då det är vanligt att få dem är under en graviditet.

Det finns ett antal olika orsaker till att bristningar uppstår. Orsakerna är individuella och beror på dig och dina förutsättningar. I vissa fall är de genetiskt betingade och då kan det vara svårt att göra något åt.

I den här artikeln tar vi upp hur du kan arbeta förebyggande med din hud för att undvika att problemet uppstår.

Redaktionen tipsar

Vad är bristningar?

Bristningar bildas när huden, på grund av olika omständigheter, tänjs ut i en snabbare hastighet än vad huden hinner växa. Det är i hudens mellersta lager som kallas för dermis som hudbristningar uppstår. I dermis styrs hudens nybildning av proteinet elastin som påverkar hudens elasticitet. När en bristning har uppstått kan detta synas som ränder i huden, ofta är dessa röda eller blåa och framträder ofta på mage, lår, rumpa eller bröst. När en bristning har bildats är det dermis som blivit påverkat. Över tid läker bristningen och antingen försvinner den helt, eller så bildas ärrvävnad. Om ärrvävnad bildas kring bristningen blir färgen vit istället för röd eller blå.

Bristningar är inget farligt och kräver varken behandling eller medicin. Dock tycker många att det är estetiskt jobbigt att ha dem och väljer därför att ta bort dem. Då kan en kräm mot bristningar hjälpa. Men det är en smaksak, vissa gillar sina hudbristningar och ser dem som minnen av vad kroppen har klarat av.

Förebygg med kräm mot bristningar

Det är alltid en bra idé att ta hand om sig själv och sin kropp. Men är du en av dem som inte vill ha hudbristningar kan du tänka på några saker i din vardag som kan ha en förebyggande effekt.

När det kommer till bristningar kan det vara svårt att förutse om eller när du får dem. Alla får ju inte bristningar, trots graviditet eller viktuppgång. Det du kan göra för att minska risken att råka ut för bristningar är bland annat att vara noga med din kost och undgå att gå upp i vikt. När du går upp i vikt snabbt tänjs nämligen huden ut i en snabbare takt än den hinner växa och då uppstår oftast hudbristningar. Detta gäller även om du tränar mycket och bygger muskler – huden hinner inte med!

Via kosten kan du få i dig viktiga vitaminer och mineraler för att stärka huden. Omega 3 är en fettsyra som hjälper huden att hålla sig stark och återfuktad. Denna vitamin finns bland annat i fet fisk, sojaprodukter och linfrön. Dessutom är D-vitamin väsentlig för att hålla huden frisk, så se till att vara ute i solen eller ät svamp, fisk och ägg. Andra väsentliga vitaminer för huden är A, C, E och zink som återfinns i diverse frukt och grönt.

För dig som använder kortisonkräm mot eksem eller känslig hud är det bra att känna till att även denna produkt är dålig för din hud. Kortisonet påverkar nämligen kollagenet och gör att det inte återbildas så snabbt.

Sedan har vi ytterligare en faktor som du bör hålla dig långt ifrån och det är rökning. Det finns inte något positivt när det kommer till just rökning. Du som röker bidrar till att förhindra blodflödet ut i hudens små kapillärer och matar huden med diverse skadliga toxiner. Dessa bryter ner hudens elasticitet.

Till sist: Var noggrann med din hudvård! Använd skyddande och stärkande kräm mot bristningar eller olja som hjälper huden att reparera, återfukta och hålla sig elastisk. Var snäll mot dig själv och din kropp och välj hudvård som är fri från farliga ämnen. Vi rekommenderar ekologisk hudvård som både du och din hud mår bra av.

Behandling med kräm mot bristningar

Som med mycket annat är det lättare att förebygga än att behandla. Även om det går att göra! Är du en av dem som inte gillar ränderna på din kropp finns det flera behandlingsmöjligheter att ta till. Några av de vanligaste behandlingarna är kräm mot bristningar, oljor, laser, kirurgi eller koldioxid.

Något vi vill understryka är att alla reagerar olika på dessa behandlingar och det finns inte någon gyllene regel som gäller alla. Det är ovanligt att helt bli av med sina bristningar, de kan endast förbättras med hjälp av behandling. På vissa blir resultatet väldigt bra och på andra blir det en mindre förbättring.

  • Fraktionerad laser – Denna laser stimulerar kollagen- och elastinproduktionen på ett revolutionerande sätt. Vid behandling tvingas mellanhuden att producera proteiner som gör att ytterhuden nybildas. Fungerar bra på bristningar som redan bildat ärrvävnad och är vita.
  • Carboxy Therapy – Denna behandlingsmetod är relativt ny och därför är den mindre vanlig. Men vid behandling får du injicerat koldioxid i mellanhuden som tvingar igång kollagenproduktionen. Det gör att ytterhuden repareras och förbättrar både röda och vita ränder.
  • Kärllaser – denna typ av laser används vid behandling av röda, mörka bristningar och har en bevisat god effekt. Den fungerar dock inte när det har bildats ärrvävnad.
  • Micro needling – I denna behandling får patienten tusentals nålstick i huden som stimulerar cellerna till att börja reparera. Det är en ofarlig metod men som kan göra ont och är du känslig för nålar kanske det inte är den bästa behandlingen för dig. Den är dock effektiv på både röda och vita hudbristningar.
  • Bukplastik – För den som fått väldigt omfattande hudbristningar på magen efter en graviditet kan det bli aktuellt med bukplastik. Denna typ av behandlingsmetod är den mest omfattande och kräver en hel del av den som blir behandlad. Vid operation avlägsnas den skadade huden på buken med hjälp av kirurgi och sedan sys den oskadda vävnaden ihop.
  • Krämer och oljor   mot bristningar. Det finns krämer och oljor med aktiva ingredienser som verkar för att stärka och reparera huden. Dessa är bra att använda i förebyggande syfte, men kan användas vid behandling efter att hudbristningar har uppstått likväl.

Slutsats

Hudbristningar är inget ovanligt och över hälften av världens befolkning har dem. De kan drabba både kvinnor och män i olika åldrar, men det är allra vanligast under puberteten eller en graviditet. Det är lättare att förebygga med kräm mot bristningar än att behandla hudbristningar och även om det går att minska dem går det inte att få bort dem helt. Det beror på att det yttersta hudlagret har blivit skadat när huden har tvingats att tänjas snabbare än kollagenet klarar av att återbildas. Många behandlingar idag är effektiva och kan ge ett mer estetiskt tilltalande resultat än om du inte behandlar dem alls.

Det viktigaste är att du trivs och mår bra i din kropp! Glöm inte att du är vacker precis som du är, med eller utan hudbristningar.

Här hittar du tips om kroppsinpackning.

Hudbristningar kan vara att huden tappat sin elasticitet, fått märken efter en viktnedgång eller graviditet. Perse är en kräm mot bristningar speciellt för brösten.
Hudbristningar kan vara att huden tappat sin elasticitet, fått märken efter en viktnedgång eller graviditet. Perse är en kräm mot bristningar speciellt för brösten.