Neemolja för hud och hår. Har någon egentligen missat den allra senaste trenden inom hudvård? De naturliga, multifunktionella produkterna som gör underverk för huden!
Neemolja kvalificerar sig direkt in på vår lista över multifunktionella mirakelprodukter, fria från skadliga tillsatser och ämnen.
Men vad är denna olja? Och hur använder du den på bästa sätt? Det och mycket mer ger vi dig i detta inlägg.
Redaktionen tipsar
Vad är neemolja?
Det är en produkt som utvinns från fruktkärnor på neemträdet. Själva trädet växer i Indien och är klassad som en ört enligt ayurvedisk tradition. Oljan har använts bland befolkningen i flera hundratals år mot olika typer av hudproblem.
Beroende på vad oljan ska användas till, kan tillverkningen se olika ut. När oljan används för hudvård i ren form eller som ingrediens i produkter sker tillverkning alltid genom kallpressning. Kallpressning är en tillverkningsmetod som tillämpas för att bevara antioxidanter, vitaminer och mineraler som annars går förlorade vid upphettning. Kallpressning innebär alltså att oljan aldrig värms över en viss temperatur.
Neemolja i sin renaste form är en mörk, trögflytande olja som är ganska fet. Dess doft påminner om gammal vitlök. Du behöver dock inte oroa dig, de flesta upplever att doften försvinner när oljan appliceras på hudens yta. I rumstemperatur är oljan knappt flytande och därför är det vanligt att den blandas ut med andra oljor för att lättare kunna användas, till exempel olivolja.
Neemolja hud och hår
Oljan är en välkommen ingrediens i många olika typer av hudvård på grund av dess antiseptiska, antibakteriella och antisvampliknande egenskaper. Den går att använda inom många olika typer av hudvårdsprodukter som ansiktskräm, tvål, fotkräm och kroppsolja. Men även inom områden utanför hudvård, som exempelvis hårvård! För dig som lider av irriterad skalp har den exempelvis en lugnande effekt som motverkar mjäll.
5 användningsområden
Neemolja har som sagt fler än ett användningsområde. Inte så konstigt med tanke på oljans höga innehåll av viktiga fettsyror och vitamin E. Förr användes oljan vanligtvis vid hudskador som blåmärken, torrhet och sår. Men även för att lindra ömtålig och känslig hud.
Här nedan finns fler användningsområden!
1. Lindrar mjäll
Alla människor kan drabbas av mjäll. Huden förnyas ständigt över hela vår kropp, så även på vår skalp. När gamla, döda hudceller lossnar från skalpens yta i normal takt är denna process inte synlig. Men vid en ökad hastighet av cellförnyelse stöter huden bort gamla hudceller i en snabbare takt vilket bidrar till ökat antal hudflagor. Dessa samlas i och kring hårbotten och blir på grund av sin mängd synliga i form av mjäll. Mjäll smittar inte men kan vara besvärligt att bli av med.
Det är inte helt fastställt ännu varför vissa människor drabbas av mjäll. Men en teori är att huden reagerar på en jästsvamp som finns naturligt i huden hos vuxna. Vissa typer av mjäll är vanliga under vintern, då luften är torr och kall. Då finns en större tendens till att även huden på huvudet torkar ut och mjäll bildas.
Är du en av dem som lider av mjäll känner du säkert till de olika hjälpmedlen som finns för att lindra besvären vid mjäll. Många gånger innehåller dessa hjälpande produkter dock ingredienser som i förlängningen inte är särskilt hjälpsamma. Mjällschampo kan innehålla diverse skadliga ämnen som du egentligen vill undvika. Neemolja hår hjälper din känsliga skalp att lugna sig, samtidigt som den hjälper din hårbotten att komma i balans. Ge oljan en chans för att råda bot på ditt mjäll och bli kvitt dina problem en gång för alla.
För att testa neemolja i hårbotten: Blanda några droppar av oljan i ditt nuvarande schampo eller balsam. Massera in blandningen i din hårbotten under en längre tid, låt sitta ett tag innan du sköljer ut. Upprepa till dess att dina problem blir bättre.
2. Behandlar nagel- och fotsvamp
Att råka ut för svamp är aldrig en rolig historia, oavsett var på kroppen du drabbas. Just nagel och fotsvamp är relativt vanligt och kan vara svårt att bli av med utan behandling. Svamp kan drabba både fötternas mjukdelar och dina naglar. Svamp gör sällan ont, men kan vara obehagligt och se ganska otrevligt ut. Dessutom smittar det andra väldigt lätt!
Oljan är naturligt svamphämmande på grund av dess rika innehåll på stärkande och närande ämnen.
För att behandla din svamp tappar du upp ett fotbad: Tillsätt 5–10 droppar av oljan i vattnet och sänk ned dina fötter. Sitt en längre stund och försök slappna av. Upprepa vid behov.
Har du väldiga problem finns en mer intensiv behandling att ta till. Efter att du badat dina fötter i ett fotbad förbereder du en oljeblandning med neemolja, tistelolja samt teatree-olja. Smörj in dina fötter och sitt still tills huden har absorberat oljorna. Upprepa tills dina besvär är borta.
3. Antiseptiska egenskaper
Småsår, insektsbett eller små kliande knottror. Oljan har antiseptiska egenskaper som snabbt, smidigt och skonsamt kan lindra dina besvär. Den tar effektivt död på främmande bakterier och rengör utan att torka ut huden.
För att använda neemolja på din skadade hud skall den blandas ut med en mer flytande olja, exempelvis olivolja. Tillsätt ungefär en tiondel neemolja till blandningen. Badda på ditt sår eller hudområde som är irriterat.
4. Insektsmedel mot bladlöss och annan ohyra
Trött på att dina växter alltid blir uppätna? Spelar det ingen roll vart du planterar eller placerar dina växter? Vi hör dig. Det är många som har problem när det kommer till både bladlöss och annan ohyra. Och visst, insektsmedel råder som du säkert redan vet bot på problemet. Men till vilket pris?
Traditionellt insektsmedel är fullproppat med skadliga ingredienser som kan påverka både människa och natur. Beroende på vad det är för växter du vill rädda från bladlöss kan det vara mer eller mindre riskfritt att använda denna typ av insektsmedel.
Vi vet svaret på dina problem! Neemolja fungerar nämligen galant mot att bekämpa bladlöss och annan ohyra på dina kära växter. Behandlingen är både enkel och naturlig. Småkryp avskyr den speciella doft som oljan har. Dessutom är den antiseptisk.
För att råda bot på dina ovälkomna gäster: Blanda 1 tsk neemolja tillsammans med 1 tsk såpa i ungefär 1 liter vatten. Detta kan med fördel göras i en sprayflaska, så kan du enkelt spraya dina växter vid behov. Det går bra att spraya både på blad och stam. Om de växter du besprutar bär någon typ av frukt behöver du inte vara orolig för att äta den senare. Du kan inte hitta ett mildare insektsmedel! Blandningen går bra att användas både inomhus och utomhus.
5. Anti-mygg medel
På grund av neemoljans unika doft har den visat sig effektiv till att motverka mygg! Den funkar både att ha på kroppen eller på bordet för att hindra myggen från att flockas. Det bästa är nog att det är ett helt naturligt myggmedel.
För att göra en passande kroppsbehandling: blanda kokosolja med ungefär en tiondel neemolja. Smörj in dina mest utsatta områden på kroppen.